Snina – Hostovice – Osadné

Vzdialenosť: 40 km (len do obce a obojsmerne), 58 km (k Balnici a obojsmerne)
Prevýšenie: 672 m
Najvyšší bod trasy: 536 m n. m.
Čas: 2:20 (stredným tempom)
Terén: asfalt, lesná asfaltová cesta, lesná cesta
Náročnosť: stredne náročná
Typ bicykla: horský, crossový, cestný (len po obec Osadné)

Asi najznámejšou obcou v sninskom regióne je Osadné – hlavne vďaka rovnomennému dokumentárnemu filmu z roku 2009, ktorý celoslovensky preslávil obec i jej najväčšiu atrakciu – Kryptu vojakov z 1. sv. vojny.
O turistov tu preto hlavne v letných mesiacoch nie je vôbec núdza. Čoraz viac ich do Osadného prichádza na bicykloch. Niet divu – okrem obce samotnej (a neďalekého poľského pohraničia) je veľkým lákadlom už i samotná cesta. Ak sa teda budete niekedy vyskytovať blízkosti Osadného, určite si nedajte ujsť príležitosť navštíviť ho na bicykli.

Trasa je vhodná pre všetky typy bicyklov, pokiaľ sa však rozhodnete si jazdu predĺžiť si až na slovensko-poľské pohraničie (alebo dokonca ho prekročiť), cestný bicykel by na asfaltovej, no už skôr lesnej a dosť rozbitej ceste za Osadným trpel, nevraviac o stúpaní na poľskú Balnicu.

Náročnosťou je trasa veľmi príjemná i pre začiatočníkov – nenachádza sa na nej jediné náročnejšie miesto, možno s výnimkou mierneho stúpania na hostovický kopec. V najhorúcejších letných dňoch si možno treba dať pozor na úsek Hostovice – Osadné, úsek je pokrytý nekvalitným asfaltom, ktorý sa rád topí a likviduje dezén plášťov bicyklov. Oddýchnuť sa dá na viacerých miestach, napr. v Pčolinom pri prameni „kvasnej“ vody, cintoríne nad obcou alebo na ďalšom cintoríne v Hostoviciach (áno, mám náklonnosť k cintorínom). V oboch obciach sa dá aj (skromne) nakúpiť a občerstviť v pohostinstvách. V Osadnom sa môžete zastaviť na skvelé pivo alebo kofolu v krčme U Borisa, kde okrem ochotného majiteľa Borisa určite natrafíte aj na iných turistov. Ubytovať a najesť sa môžete v penzióne Borovka. Ak vyslovene nepotrebujete komfort postele, skvelou alternatívou je spacák a karimatka – spanie v absolútnej tme a pozorovanie miliónov hviezd je zážitkom.

Rozplývať sa nad krásou okolitej krajiny je skoro nosením dreva do lesa. Žijem tu celý život a nikdy sa mi nezunovala. Ak by ste sa počas celej trasy nikde nezastavili a len šliapali do pedálov, i tak to bude pre vás silný zážitok. I Osadné je mimoriadne pekné – ani by som sa nedivil, ak by ste po návšteve Krypty, pravoslávneho chrámu a prípadne i cintorína (odkiaľ je pekný výhľad) strávili zvyšok výletu opaľovaním sa na hojdačke pred krčmou U Borisa alebo vylihovaním na lúkach pri obci. Určite by som sa však donútil vyšliapať ešte ďalších 6 km k začiatku lesného chodníka Udava-Solinka. Chodník vedie cez prírodnú rezerváciu Udava hustým a starým bukovým a jedľovo-bukovým pralesom až na SK-PL pohraničie. Počas leta je na poľskej strane v prevádzke jednokoľajka a stánky s občerstvením. Dá sa tu aj ubytovať – buď v dobre vybavenej chate, alebo na jej pozemku vo vlastnom stane. A dá sa pokračovať ďalej do poľského vnútrozemia – o tom, i o iných trasách z Osadného sa rozpíšeme nabudúce.

Odbočka v Pčolinom, vedúca ku prameňu „kvasnej vody“ a outdoorovej posilovni
Prameň „kvasnej“ vody a outdoorová posilovňa
Cintorín v Pčolinom
Cintorín v Pčolinom s výhľadom na lúky nad obcou
Križovatka za Pčoliným – my pokračujeme rovno do Hostovíc
Predajňa suvenírov pred pravoslávnym chrámom a kryptov
Predajňa suvenírov pred pravoslávnym chrámom a kryptov. Dá sa tu kúpiť aj DVD s filmom Osadné, ktorý môže za veľkú popularitu obce
Pravoslávny chrám a krypta
Vstup do krypty
Vstup do krypty.
Pozostatky vojakov z 1. sv. vojny v krypte.
Interiér krypty
Vstup do pravoslávneho chrámu v Osadnom
Ikona vo voľne dostupnej časti pravoslávneho chrámu v Osadnom
Výhľad spod pravoslávneho chrámu v Osadnom
Penzión Borovka v hornej časti obce
Staré domčeky v Osadnom
Krčma u Borisa
Obecný úrad a pamätník oslobodenia v Osadnom
Cintorín v Osadnom