Cestný okruh cez Hostovice a Pichne

 Vzdialenosť: 44,5 km
Prevýšenie: 492 m
Najvyšší bod trasy: 420 m n. m.
Čas: 2:30
Terén: asfalt
Náročnosť: nenáročná
Typ bicykla: cestný

V okolí Sniny je možností horskej cykloturistiky viac než dosť. Ak ste priaznivcom cestnej cyklistiky a hľadáte pokojnejšie cesty, prídete si tiež na svoje. Obľúbenou a nenáročnou trasou je okruh medzi obcami Pčoliné, Hostovice, Nižná Jablonka, Papín, Zubné a Pichne. Trasu môžete, samozrejme, absolvovať z oboch strán, no stúpanie je príjemnejšie rozložené v smere Pčoliné-Pichne. Do jej polovice, po obec Nižná Jablonka, budete kopírovať oficiálnu cyklotrasu 016 s červeným označením.

Až po začiatok výšľapu na „hostovický kopec“ vás čaká zvlnený terén, s prevahou stúpaní, no nie náročných. Pokiaľ sa tam však dostanete, môžete si spraviť krátku zachádzku k tzv. Kvasnej vode v Pčolinom. Odbočku určite neminiete. Nachádza sa tu železnato-uhličitý prameň, v okolí ktorého vybudovali aj detské a športové ihrisko s niekoľkými cvičebnými zariadeniami a drevenými prístreškami. Cestu až po „hostovický kopec“ lemujú stromy, pomedzi ktoré sa často predierajú kravy. Tie dajú o sebe vedieť na začiatku Pčoliného, kde ich prítomnosť postrehnú najmä čuchové vnemy, ďalej za Pčoliným, na konci Hostovíc, kde ich niekedy možno stretnúť aj priamo na ceste a tiež pred záverom jazdy, na „pichoňskom kopci“.

„Kvasná voda“ v Pčolinom
Detské a športové ihrisko pri „Kvasnej vode“ v Pčolinom.

Najvýraznejšie stúpanie z celej trasy predstavujú práve dva zmieňované kopce. Hostovický je rozťahanejší a pichoňský zas krátky, no strmší. Vyšliapať ich však stojí za to, pretože na ich vrchole vás čakajú krásne výhľady. Tu si uvedomíte, v akom zelenom prostredí žijeme. V Hostoviciach si môžete urobiť niekoľko prestávok. Prvou môže byť „občerstvovacia“ v lokálnom pohostinstve a ďalšia po stopách histórie. Súčasťou miestneho cintorína je aj cintorín vojenský, z čias 1. svetovej vojny. Po stopách vojny sa môžete vybrať aj k drevenej zvonici na vrchu Skory, ktorú postavili na mieste bojiska taktiež 1. svetovej vojny. Cesta bicyklom je tam príjemná, dokonca zrakové vnemy poteší rozľahlý výhľad hneď za obcou. Po druhé rázcestie vedie cesta spevnená, no posiata výmoľmi, kameňmi a štrkom. Odtiaľ už cesta jednoduchá nie je. Lepšie je zosadnúť z bicykla a nechať ho v lese. Čaká vás totiž strmé stúpanie po nespevnenom teréne. Ak máte radi vyhliadky, trasu sa ani nepokúšajte absolvovať. Vyšliapete vysoko a strmo a odmenou vám bude len samotná jednoduchá zvonica a ohnisko.
Najbližšie kilometre sa až po obec Zubné veziete. Opäť potešia otvorené priestranstvá a ďalšie zaujímavé miesta, kde sa možno zastaviť. Hneď za Hostovicami je to lokalita z hľadiska flóry významná, pretože sa tu nachádzajú tzv. Hostovické lúky, chránené územie s najväčším výskytom kosatca sibírskeho (Iris sibirica) na Slovensku. Ak chcete vidieť kosatce v plnej kráse, naplánujte si výlet na prelom mája a júna, predovšetkým začiatkom júna, kedy tieto kvety kvitnú. Ak budete mať šťastie, z cesty zbadáte aj pasúce sa stádo zubrov.

Vojenský cintorín z 1. svetovej vojny sa nachádza aj za Papínom. Je to zároveň príjemné miesto vzdialené od cesty, ktoré ponúka výhľad na okolité kopce. Ak ste si zastávku neurobili nikde a voda vo fľaši sa minula, medzi Papínom a Zubným sa nachádza studnička, kde možno doplniť zásoby tekutín. Od Zubného opäť nastupuje stúpanie. Sprvu je mierne, no potom musíte zdolať kopec nad obcou Pichne. Krásny výhľad z jeho vrcholu vás zrejme nepustí ďalej. Stojí zato sa na chvíľu zastaviť. Znova sa vám naskytne pohľad na početné kopce a tiež na dominantu kraja – Sninský kameň. Z Pichní je už návrat do Sniny rýchly, bez ďalších stúpaní.

Hostovické lúky

Vojenský cintorín v Papíne

Reštaurácie a pohostinstvá na trase:
– Hostovice: Pohostinstvo Pastorok Ladislav
– Papín:  Reštaurácia Edmar
– Zubné: pri COOP Jednota
– Pichne: Penzión Zvala

Ubytovacie zariadenia na trase:
– Pichne: Penzión Zvala

1 thought on “Cestný okruh cez Hostovice a Pichne

Comments are closed.