Okolo Stariny

Vzdialenosť: 71,3 km
Prevýšenie: 1011 m
Najvyšší bod trasy: 732 m n. m.
Čas: 5:00
Terén: asfalt, lesná asfaltová cesta s výmoľmi a štrkom
Náročnosť: stredne náročná
Typ bicykla: horský, prípadne crossový

Poloniny. Národný park, s ktorým sa neodmysliteľne spája najvýchodnejší kút Slovenska. Park, ktorý je pre mnohých neznámy a vzdialený. Pre nás, ľudí žijúcich v tomto kraji, sú Poloniny oázou pokoja, zelenou divokou prírodou. Ak ich chcete spoznať na bicykli, je tu hneď niekoľko možností. Jednou z nich je príjemný okruh okolo vodnej nádrže Starina, cez zaniknuté obce a najvyššie položenú dedinu nášho regiónu, Runinu. Je na vás, z ktorej strany okruh absolvujete.

Zo Sniny sa najskôr vyberieme do Stakčína. Po absolvovaní tohto úseku sa napojíme na zelenú cyklotrasu 5871, resp. červenú č. 016, ktorá už značí redšiu premávku a širšiu vozovku. Síce začíname na asfaltovej ceste, no odporúčame horský bicykel. Možno by ste to zvládli aj na crossovom. Za Stakčínom prekročíte hranice NP Poloniny, v ktorom leží samotná Starina. Skôr, ako si to namierite k vodnej nádrži, môžete sa zastaviť na tzv. Beskydskom panteóne, ktorý návštevníkom pripomína sedem najvýznamnejších osobností sninského regiónu. Ak ste náš kraj navštívili aj kvôli dreveným kostolíkom, jeden z nich sa nachádza v obci Jalová. Je to len malá zachádzka, ktorá sa oplatí pridať na zoznam. Chrám je zasvätený sv. veľkomučeníkovi Jurajovi. Tak, ako v prípade všetkých drevených kostolíkov, aj tu platí, že ak sa chcete dostať dovnútra, musíte vopred zatelefonovať „správcovi“. Jalová je veľmi pokojná utiahnutá dedinka. Kostolík sa nachádza v strede obce na kopci a je miestom, kde sa dá pokojne posedieť a nasávať ticho.

Celá oblasť vodárenskej nádrže, ktorá zásobuje takmer celý východoslovenský kraj, je pod vysokým stupňom ochrany. Autom sa sem dostanete iba s patričným povolením, čo pre nás cyklistov značí, že si celú túto oblasť môžeme nerušene vychutnať. Či už idete do Jalovej alebo na Starinu, pred panteónom odbočte vľavo. Cesta rovno vás zavedie do Jalovej a prudké stúpanie vpravo k Starine. Úzka asfaltová cesta, na ktorú ste práve nastúpili, sa s vami v rôznej kvalite bude tiahnuť až po Runinu. Hneď za závorou, ktorá predstavuje vstup do ochranného pásma, sa jej charakter zhorší. Postretnú vás úseky s veľkými výmoľmi a odskakujúcimi kameňmi, občas i obrovské mláky. Nie je to však nič, čo nezvládne cyklista na horskom bicykli. My sme to zvládli svojho času aj na crossovom.

Trasa okolo Stariny patrí v okolí Sniny k tým najobľúbenejším. Nielen preto,  že je mimo oficiálnych ciest, ale aj kvôli krásnej prírode a majestátnej priehrade. To, že bicyklom kopírujete tvar vodnej plochy si ani neuvedomíte, pretože ju cez hustý lesný porast nevidieť. Nesmúťte však. Čochvíľa sa k vodnej ploche dostanete natoľko blízko, že sa vám otvorí pred očami v plnej kráse. Pred rázcestím, na ktorom budete pokračovať rovno, teda v smere na bývalé Ruské, si urobte krátku prestávku a vyberte sa až k vodnej hladine. Oficiálne je tu vstup zakázaný, no ak sa budete chovať slušne a rešpektovať nariadenia, nikto vám nepovie ani pol slova. Keď prekročíte zvodidlá, ocitnete sa na akoby malej kamenistej pláži. Určite vás nadchne aj krásny trávnatý kopec oproti. Je to Gazdoráň, obľúbená turistická destinácia, z ktorej je výhľad ešte pôsobivejší.

Ak vám prestávka stačila, pokračujeme ďalej. Po chvíľkovom stúpaní príde zas klesanie a popri Ciroche, ktorá napája Starinu, aby z nej opäť vytekala, sa dostaneme na planinou vinúcu sa cestu. To, že sa niekedy v tejto oblasti nachádzali dediny, dnes pripomínajú už iba prestarnuté ovocné stromy, prevažne jablone, ktoré cestu lemujú, prípadne cintoríny. Túto časť máme najradšej, predovšetkým však v opačnom smere. Nazvali sme si ju „samoťahacím asfaltom“. V obrátenom smere sa tadiaľ totiž bezstarostne a príjemne veziete. Ak máte šťastie, niekedy tu môžete naraziť aj na stádo zubrov. Tie sa zvyknú pásť na lúke ďalej od cesty.

V bývalej obci Ruské sa cesta rozdvojuje. Doľava vedie na Ruské sedlo a vpravo na Runinu, kadiaľ sa tiahne aj naša trasa. Terén sa odtiaľ začne výrazne kaziť. Pribúda výmoľov a kamenia. Rovnako tak nastupuje výraznejšie stúpanie a ocitáte sa v obklopení lesa. Držte sa stále lesnej asfaltky, nikam neodbočujte. Na najbližšom rázcestí s turistickými značkami sa môžete cítiť trocha zmätene a tápať, ktorou cestou sa vybrať. Pokračujte rovno a čoskoro zídete na cestu vedúcu do Runiny. Ak nechcete zachádzku, Runinu môžete vynechať, no to by bola škoda. Dedinka je to síce maličká, no čo vám môže ponúknuť, je minimálne občerstvenie v pohostinstve U Mirka. Natrafíte tam na skvelého a ochotného majiteľa, ktorý vám možno rozpovie aj zaujímavé príhody. U Mirka, tak sa volá aj majiteľ, si dokonca môžete prenajať aj nocľah. Ešte pred obcou vás privíta pamätník obetiam I. svetovej vojny, ktorý má podobu kamenného monolitu. O kúsok ďalej, pri menšom odpočívadle, v lese leží židovský cintorín s 11 zachovanými náhrobnými kameňmi. Jedinečnosťou, ktorá sa pri cintoríne nachádza, sú runinské vodopády flyšového pôvodu vysoké asi 5 m. Prostredie je veľmi príjemné, akoby s tatranským lesným nádychom.

K zaujímavostiam samotnej Runiny patrí predovšetkým pútnické miesto „Tri studničky“. Cesta k nemu vedie po žltej značke, na konci obce popri panoramatickej mape Runinskej kotliny, na ktorej sa nachádzajú miestne názvy kopcov. Tam, kde stoja tri studničky, sa v roku 1927 mala zjaviť Panna Mária. Najkrajší výhľad na Poloniny sa vám naskytne pri túre na Ďurkovec a Riabu skalu, ktorá vedie po zelenom turistickom chodníku práve z Runiny. Zdatnejší športovci zvládnu spojiť cyklovýlet aj s túrou, pre ostatných odporúčame výstup naplánovať osobitne.

Pútnické miesto Tri studničky v Runine.

Pri návrate do Sniny sa až po rázcestie za Topoľou veziete. V Topoli sa nachádza jeden z unikátov nášho kraja, a to drevený kostolík, zasvätený sv. Michalovi archanjelovi, hneď vedľa vojenského cintorína. Ďalej v obci, po pravej ruke, je židovský cintorín. Od zmieňovaného rázcestia, na ktorom odbočíte doprava, budete približne 12 km stúpať. Prevýšenie je mierne, len okolo 200 m. Asfalt je posiaty záplatami a výmoľmi, takže to bude drkotať.

Chrám sv. Michala archanjela v Topoli

V Príslope, nasledujúcej dedine, sa okrem informačného centra a studničky, ktorá je približne v strede obce, nenachádza nič, čo by vás mohlo osloviť. Čoskoro tu však preverí vašu kondičku výraznejšie stúpanie, ktoré sa s krátkou prestávkou bude tiahnuť až ponad Starinu. Po vyšliapaní kopca sa totiž prudko zveziete smerom na zaniknutú obec Dara, no odtiaľ si opäť zamakáte. Cesta je tu obklopená lesom, ktorý navodzuje skôr vysokohorský charakter. Po dosiahnutí najvyššieho bodu vás určite uchváti zárez cesty nad Starinou. Uhoľnaté horniny boli kedysi morským dnom a teraz akoby tvorili bránu stojacu na vrchole kopca. Pre nás je to brána k vytúženému zjazdu. Odtiaľ už cesta po Sninu zbehne rýchlo. Samozrejme, ak si nedáte prestávku na vyhliadke nad Starinou. Ak ste tu ale ešte neboli, určite sa zastavte. Je to drevená rozhľadňa, stojaca hneď pri ceste. Ak ešte chcete pridať na zoznam pár kilometrom navyše, vybehnite na kopec Gazdoráň s úchvatným výhľadom na celú vodnú nádrž a okolité kopce. Nachádza sa na trase, po pravej ruke, ešte pred drevenou vyhliadkou. Dole kopcom to pôjde rýchlo. Pred definitívnym odchodom do Sniny si ešte môžete urobiť prestávku v stakčínskom parku, ktorého súčasťou je aj vojenský pomník s tankom z II. svetovej vojny.

Reštaurácie a pohostinstvá na trase:
Stakčín:
– Hotel Armales

Ubytovania na trase:
Stakčín:
– Hotel Armales
– Turistická ubytovňa: Obecný dom
– Ubytovanie v súkromí