Začiatok

Moje meno je Peter, som zo Sniny, som jeden z dvoch autorov tejto stránky a dlhé roky som viedol spôsob života, s ktorým som bol maximálne nespokojný. Práce, ktoré má vôbec nenapĺňali, absencia zmysluplných záľub, neexistencia motivácie čokoľvek robiť.
Pred dvoma rokmi som si povedal, že takto to ďalej nemôže ísť. Rozhodol som sa presťahovať na dedinu i napriek nie optimálnym finančným možnostiam a nulovým zručnostiam v oblastiach, ktoré sú potrebné pre život na dedine. Nikdy som nič nepestoval, nič nechoval, neviem prakticky nič opravovať a moje manuálne zručnosti sú veľmi chabé.

K reálnym krokom som sa odhodlal až na jeseň 2020 a hneď po prvej obhliadke som sa rozhodol pre kúpu starého domčeka v obci Nižná Jablonka. Dom bol postavený v roku 1960, posledné symbolické úpravy boli na ňon vykonané v roku 1988 a prakticky od rovnakého obdobia v ňom už nikto nebýval a slúžil ako chata počas hubárskych výletov syna pôvodných majiteľov.

Stav domu má ďaleko od ideálu – je potrebné opraviť strechu, vysušiť základy, opraviť popraskané steny, zaviesť siete a milión ďalších úprav, kým sa dom dostane do plne obývateľného stavu. Zatiaľ sa podarilo len provizórne vyriešiť otázku vody (domácou vodárničkou – voda sa ťahá z pomerne vzdialenej studne), čoskoro sa hádam podarí vybudovať žumpu a drenážnu jamu, pozemok je veľmi podmočený. Sny o plnohodnotnom presťahovaní na vidiek sa nesplnili, ale aspoň budem mať priestor na oddych, tréning zručností a hlavne, pestovateľskú činnosť, ktorá má lákala už roky.

Rozhodol som sa svoje amatérske, občas zbrklé a nešikovné, no oduševnené pestovateľské pokusy a nápady priebežne dokumentovať v tejto časti stránky. Nerobím si ilúzie, že sa mi bude chcieť prispievať pravidelne, ale hádam nájdem motiváciu popisovať aspoň občas, pri pozoruhodnejších počinoch.

Sám som nesmierne zvedavý, či moje odhodlanie vydrží dlhodobo, kam sa za tie roky dostanem a ako sa na svoje prvotné pokusy budem pozerať s odstupom.

S radosťou privítam postrehy, vaše vlastné skúsenosti, rady! Komentáre zatiaľ nefungujú, takže len emailom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *