Upravujeme pravidlá Semienkovne

Nová záhradkárska sezóna je možno ešte ďaleko, no len zdanlivo. U nás začína výsevom semien, a ten je už predo dvermi. Prešli sme si všetky semienka, ktoré v Semienkovni ostali z minulého roka a potriedili sme nové, ktoré ste nám priniesli osobne alebo poslali. Už čoskoro vám prinesieme tohtoročnú ponuku semien aj s novinkami, no ešte musíme pár dní počkať na zásielku papierových obálok, aby sme zabalili všetko, na čo nezvýšil baliaci materiál.

Ako sme tak kontrolovali a dopĺňali zoznam, uvedomili sme si, koľko veľa semienok ste si od nás vypožičali. Veľmi nás teší, že takto podporujete našu semenársku iniciatívu, no zároveň sme ostali aj sklamaní. Totiž, veľká časť semien, ktoré sme požičali a rozposlali po Slovensku, sa nám nevrátila. Tým pádom ich nebudeme môcť tento rok ponúknuť. Pri aktualizácii zoznamu sme zistili, že sme prišli takmer o 160 druhov semien. Začiatkom roka 2022 sme ich tak v ponuke mohli mať namiesto 180 až 340.


Aby sme predišli ďalším sklamaniam a naša predovšetkým časovo a do istej miery aj finančne náročná práca nevyšla navnivoč, rozhodli sme sa, že upravíme pravidlá vypožičania semienok z našej Semienkovne. Chceme, aby bola Semienkovňa o dôvere z oboch strán, preto ostávame pri osobnom zdieľaní semien, ale i prostredníctvom pošty. V súvislosti s vypožičaním semien sme začali používať slovo zdieľanie, a to namiesto pojmu výmena. Ten sme úplne vyškrtli z nášho konceptu.

Aby ste pochopili, ako to myslíme…
Pri posielaní poštou si už s vami nebudeme vymieňať naše semienka za vaše, ako tomu bolo doteraz. Za semienok, ktoré od nás dostanete, budeme na konci záhradkárskej sezóny očakávať, že nám z nich pošlete naspäť svoje prebytky. Ak sa vám z nich, samozrejme, podarí vypestovať rastliny súce na semeno. Semienka pôvodom iné, ako zo Semienkovne, nám môžete na jeseň poslať ako náhradu za naše, ak sa vám z nich nepodarilo dopestovať vhodné semená alebo nám ich pošlite ako nezištný dar, ktorým obohatíte ponuku Semienkovne. Budeme za to veľmi vďační. Totiž, toto je spôsob, akým má Semienkovňa fungovať.

Sú tu však aj noví záujemcovia o semienka. Tých nepoznáme a keďže po predošlých skúsenostiach sme sa často sklamali a mnohí nám semienka nevrátili, rozhodli sme sa, že pri ich prvej výpožičke semien budeme od nich požadovať preplatenie poštovných a balných nákladov vo výške 3,50 €, alebo tzv. semienkovú zálohu v podobe ich vlastného osiva (tomu by sme sa potešili viac). Záloha vo forme semienok nám následne ostane ako príspevok do Semienkovne. Pri ďalšej výpožičke už, samozrejme, nebudeme žiadať žiadnu zálohu ani preplatenie nákladov na odoslanie a balenie osiva. Semienkam nazvyš sa však vždy potešíme. Tie nám môžete posielať kedykoľvek počas roka.

Semienkovňu budete môcť navštíviť aj osobne, pričom pravidlá sa nemenia. Momentálne je však Turistické infocentrum, kde sídlime, zatvorené, takže osobná výpožička je možná len po dohode vopred.

Všetky pravidlá a ich zmeny si môžete prečítať tu:
Zdieľanie semien poštou
Zdieľanie semien osobne


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *