Semienkovňa je už na novom mieste!

Od 1. júna 2021 je Semienkovňa umiestnená v Turistickom informačnom centre Poloniny na Sninských rybníkoch, na adrese Rybnícka 3951.
Semienka môžete priniesť alebo si zapožičať v utorok – nedeľu, od 8.00 do 16.00.
Utorky až piatky bude pre Vás k dispozícii Františka, zakladateľka Semienkovne, počas víkendov Jaro, kolega z TIC.

Ako bude Semiekovňa fungovať pre osobnú výmenu/zapožičanie semien?
Všetky semienka, ktoré máme momentálne v Semienkovni k dispozícii sú zabalené v papierových obálkach s popisnými štítkami, ktoré podávajú základné informácie o nich. Pre ľahšie vyhľadávanie semienok, sú všetky uložené v abecednom poradí. Máme tri kategórie semien, a to bylinky a koreniny – okrasná záhrada – zelenina a ovocie. Síce v organizéri semienka nie sú roztriedené podľa týchto typov, pri hľadaní niečoho konkrétneho sa môžete riadiť obrázkovými popismi semienok, ktoré sa nachádzajú na poličke pod Semienkovňou.

Princíp vyhľadávania semienok v skratke:
Zaujíma Vás, či máme v ponuke napr. semienka cheirantu? Spomedzi obrázkových kartičiek si vyberiete tie, ktoré prislúchajú ku kategórii „okrasná záhrada“. Prejdete si ich, sú tiež usporiadané abecedne. Ak nájdete to, čo hľadáte, v tomto prípade cheirant, sústredíte svoju pozornosť na organizér so semienkami, kde si nájdete správny balíček.

Ak nám neprinášate nič na výmenu, požičať si budete môcť 5 balíčkov akýchkoľvek semienok. Po tom, čo si vyberiete, sa zapíšete do zošita pod Semienkovňou. Následne Vás čaká už iba pestovanie. Dúfame, že úspešné, aby ste nám semienka mohli priniesť naspäť. Ak sa to nepodarí, potešíme sa akýmkoľvek iným, ktoré budete mať nazvyš a budú vypestované bez použitia chemických postrekov a hnojív.

Ako darovať semienka?
Prinášajte osivo z rastlín pestovaných bez chemických postrekov a umelých hnojív. S balením semienok si nemusíte robiť starosti. Rozdelíme a zabalíme ich za Vás. Stačí, ak ku každému druhu semienok vypíšete popisné štítky. Nájdete ich na poličke pod Semienkovňou. Ak chcete, na výmenu si môžete zobrať 5 balíčkov semienok alebo toľko druhov, koľko ste priniesli nám. Budeme Vám vďační za akýkoľvek nezištný príspevok v podobe semienok.
Každý darca zodpovedá za správnosť popisu a kvalitu semien.

Popisný štítok pre darované Semienka.
Predstavujeme Vám spôsob fungovania Semienkovne, ďalšie naše aktivity a TIC Poloniny na Sninských rybníkoch prostredníctvom videa.

Kto vyrobil našu Semienkovňu?
Manželia Krupoví, Marite a Pavel. Naši kamaráti, ktorí patria taktiež k stálym prispievateľom do Semienkovne a zanieteným pestovateľom. Z ich výtvoru sme nadšení a nesmierne zaň vďační. Pod značkou AliVerde vyrábajú predmety z dreva, okrem iného i magnetky, ktoré si môžete zakúpiť práve v TIC Poloniny. Semienkovňa má jednoduchý štýl. Je vyrobená z dreva a naplnená „bio“ semienkami balenými v papierových balíčkoch. I týmto jej štýlom poukazujeme na to, ako si vážime prírodu.

Manželia Krupoví, ktorí vyrobili drevený organizér na Semienkovňu.

Ďakujeme, že rešpektujete pravidlá Semienkovne a tešíme sa na výmenu semien a osobné stretnutia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *