„Pieskové Tatry“ v Modrej nad Cirochou

Vzdialenosť: 15 km
Prevýšenie: cca 150 m
Najvyšší bod trasy: 263 m n. m.
Čas: 1:20
Terén: asfalt, poľná cesta
Náročnosť: nenáročná
Typ bicykla: horský, crossový
Pozícia na mape: 48.9408333N, 22.0622222E

Občas naozaj nie je čas, vôľa, sila, či počasie na dlhší výlet a človek váha, ako uspokojiť svoju potrebu hýbať sa. Z vlastnej skúsenosti viem, že väčšinou to skončí bezduchým naháňaním kilometrov po už známych trasách.
Pritom, i v bezprostrednej blízkosti Sniny sa nachádza niekoľko zaujímavých a nie celkom známych miest na kratší výlet alebo rozcvičku na začiatku cyklo sezóny.

Tzv. Pieskové Tatry sa nachádzajú kúsok nad Modrou nad Cirochou. Do obce sa môžete dostať za 20 minút hlavnou cestou zo Sniny alebo Humenného (od oboch miest ju delí 10 km). Toto je ľahšia a rýchlejšia cesta – treba si dávať pozor na frekventovanejšiu premávku a miestami nepríjemné úseky (úzka cesta v kombinácií s rýchlo a neohľaduplne jazdiacimi vodičmi áut). Druhá možnosť je príchod z opačnej strany, po lesnej vojenskej ceste, ktorá spája Kamenicu nad Cirochou a Zemplínske Hámre. Tá je bez premávky a poskytuje nádherné výhľady i okolie trasy, len je občas nedostupná kvôli vojenským cvičeniam a o niečo fyzicky i časovo náročnejšia. Táto trasa je skvelá i z toho dôvodu, že ju možete spojiť s návštevou jazera Aljaška a dalších miest v okolí, ktorým sa budeme venovať čoskoro.

Ak prídete štandardnou cestou, v obci si to nasmerujeme na cintorín a následne na poľnú cestu. Toto je jediný ako-tak náročnejší úsek, ale tie cca. 2-3 km do kopca sa dajú v pohode zvládnuť aj pri nie optimálnej kondičke. Odporúčam si pozrieť priloženú mapu, v úseku pred cieľom treba opustiť poľnú cestu a pokračovať cca. 200 m nenápadným lesným chodníkom.
A po chvíli sa vynoria Tatry – malý, no šarmantný prírodný pieskový lom. Je to jedno z ťažko fotografovateľných miest, ďaleko lepší dojem zanechá pri osobnej návšteve. Pekné miesto a naozaj len kúsok od nás..